Daar waar iedere succesvolle manager begint met het opbouwen van zijn team achterin, ligt dat bij het traditionele fantasy football en daily fantasy football iets anders. In het algemeen is de keeper de laagst scorende positie op het veld. De sluitpost dus als sluitstuk van de begroting.
Niet iedere aanbieder van fantasy football gebruikt dezelfde wijze van puntentelling, maar de keeper positie is hierop een uitzondering. Iedere aanbieder hanteert voor het kiezen van een keeper over het algemeen dezelfde scorings categorieën. Je scoort als keeper door de nul te houden, een penalty te pakken of door het verrichten van een redding. En zo kosten een tegendoelpunt of een veroorzaakte penalty punten. Uiteraard gelden ook de algemene, niet keeper specifieke, categorieën zoals een gele of rode kaart die punten kosten of het scoren van een goal en het geven van een assist.
Standaard Fantasy Football Scoringscategorieën voor Keepers
- De nul houden/Clean sheet
- Penalty stoppen
- Reddingen/Saves
- Doelpunt scoren
- Assist
Aftrekpunten:
- Tegen goal
- Penalty veroorzaken
- Gele kaart
- Rode kaart
Scorende Keepers
Het allermooiste is natuurlijk als je een keeper hebt die ook nog scoort. Helaas lopen dit soort keepers niet meer op de Europese velden. Incidenteel zal er eens een keeper scoren, zoals ADO keeper Hansen die dit jaar in het duel met PSV in blessuretijd de gelijkmaker scoorde, maar dit is uiteraard louter toeval.
Vroeger kwam je nog wel eens een scorende sluitpost tegen. In Duitsland had je Hans Jorg Butt die de penalties nam en in Zuid Amerika heb je zelfs meerdere keepers gehad die er op z’n tijd een vrije trap of penalty inprikte. Bekende voorbeelden hiervan zijn Chilavert (Paraguay), Jorge Campos (Mexico) en Rene Higuita (Colombia) die ook bekend was vanwege zijn ‘scorpion kick’.
Wat voor een keeper zoek je voor je Fantasy Football team?
Voor het kiezen van een keeper geldt over het algemeen dat je zoekt naar een keeper die voor een team speelt met een sterke defensie, dus een defensie die weinig tegendoelpunten incasseert en vaak de nul houdt (dit hoeft niet per se hand in hand te gaan). Dit zullen veelal de top teams zijn, dit seizoen krijgen bijvoorbeeld ploegen als Manu of Arsenal gemiddeld per wedstrijd minder dan 1 goal tegen.
Vervolgens kijk je naar het aantal reddingen dat een keeper per wedstrijd verricht. Dit staat een beetje haaks op het principe van een sterke defensie want uiteindelijk is een keeper die veel te doen krijgt vaak de keeper van de onderliggende partij in een wedstrijd. En er op gokken dat een keeper veel reddingen verricht en weinig goals doorlaat is toch een wankel evenwicht.
Let op! Bij DFF spelen andere factoren een rol dan bij een traditionele fantasy league die over een heel seizoen loopt, ook al worden wel dezelfde scoringscategorien gebruikt. In DFF draait alles om de match up. Wie speelt tegen wie. Wat zijn de statistieken van de teams die tegen elkaar uitkomen, wat zijn de statistieken van de laatste 5 wedstrijden en wat zijn de historische statistieken van een bepaalde wedstrijd. Is het een derby, een kampioenswedstrijd of een degradatieduel? Wat zijn de persoonlijke statistieken van een speler tegen een bepaalde club?
Waar haal je informatie vandaan?
Alles draait om het verkrijgen van zoveel mogelijk informatie en proberen net iets meer te ‘weten’ dan andere DFF spelers. Naast de regulierewebsites waar je statistieken kunt vinden is er iets wat ik persoonlijk ook altijd doe om een definitieve keuze te maken voor een keeper. Ik check enkele sportsbook websites, waaronder Uni### en Net###.
Bookies hebben veelal de meeste informatie, en zeker als het gaat om de grote Europese competities. Op basis van deze informatie maken ze hun quotes. Ik kijk wat betreft keepers altijd naar drie verschillende quotes die bookies aanbieden. Wat wordt er betaald voor een clean sheet, voor match goals en voor both teams to score.